BEBEĞİNİZE NİNNİ SÖYLEMENİN ÖNEMİ

Anadolu kültürünün önemli sözlü anlatımlarından biri de ninnilerdir. Ninni, halk şiiri çeşididir ve diğer şiir türlerinden farklı olarak ezgili olarak dile getirilir. Söyleyen kişinin isteğine bağlı olarak tınısı değişebilir ve farklı ritimlerde yorumlanabilir.
Ninniler, aynı zamanda bebekleri büyüten, bakım veren kişi ve yakınları tarafından bebeği uyutmak amacıyla belli bir ezgiyle dile getirilir. Ninniler, bebeğin uzun ömürlü olması, gelecekte mutlu olması, hastalıklardan korunması, gelin, damat olması gibi gelecek ile ilgili temennileri de içeren ezgilerdir. Bebeğin yakınları tarafından doğaçlama olarak da söylenmektedir.
Bebeklerin uyumadan önce dinledikleri ezgiyle stresleri azalmakta ve uykuya geçişi daha kolay olmaktadır. Dinleme ilk öğrenme kanalıdır. Bebekler, anne karnında beşinci aydan itibaren sesleri dinlemektedir. Ninniler, bebekte dinleyerek öğrenmeye yardımcı olmakta ve temel dil gelişimin kazanılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bebekler, dinledikleri ninni ve şarkılarla sesleri, heceleri, sözcükleri öğrenmekte ve konuşma becerileri de desteklenmektedir. Ninnilerdeki ezgilerin zenginliği, sözlerin tınısı, ritmi bebeklerde sözlü kodlamayı kolaylaştırmaktadır.
NİNNİLERİN ÖNEMİ
Bebeğin büyüme ve gelişme sürecinde ninniler, onları uyutmak için kullanılan araçtan çok daha fazlası olduğu unutulmamalıdır.
Dil Gelişimi
Bebekler, ilk kelimelerini ezgiler eşliğinde duyar ve onları öğrenirler. Dil becerilerinin alt yapısını hazırlamakta, kavram ve olayları öğretmektedir.
Bilişsel Gelişim
Bebeğe söylenen ninnilerin içeriği hayvan sesleri, rakamlar, hayvan adları, mevsimler ve daha birçok kavramın öğretimi yönünden zengindir. Zengin kavram ve bilgi içeriğinden dolayı dinlemeye, öğrenmeye yardımcı olur. Keşfetme ve öğrenme becerisini desteklediği için bilişsel gelişim alanında önemli katkısı bulunmaktadır.
Sosyal ve Duygusal Gelişim
Sakin bir ses tonunda dinlenen ninni; bebeği rahatlatır, sevildiğini hissederek güvenle uykuya geçişi daha kolaydır. Bebeğiniz ile oluşturduğunuz bu uyku rutini; ebeveyn çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirir ve iletişimi güçlendirir.
Öz Bakım Becerilerinin Kazanılması
Ninniler, doğaçlama ve söyleyen kişiye göre yorumlandığı için; bebeğinize diş fırçalamanın önemi, kendi yemeğini kendisi yiyebileceği gibi günlük yaşam olaylarına da yer vermesi açısından öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
Bebeğinize, küçük yaşlardan itibaren ahlak kuralları, toplum değerleri, iyi ve güzel davranışı ninniler eşliğinde de verebilirsiniz. Ninniler, çocuğunuzu sadece uyutmak için değil, onun gelişimini desteklemek, çevresine uyumu kolaylaştırmak için yardımcıdır.
Söylenen ninniler; çocuğun, bağımsızlığını güçlendirmekte, kendini yeterli hissetmesine yardımcı olmaktadır.
DANDİNİ DANDİNİ DASTANA Dandini dandini dastana Danalar girmiş bostana Kov bostancı danayı Yemesin lahanayı nenni E… e…e…e… Biner atın iyisine Düşer yolun kıyısına Haber verin dayısına Şeker alsın kuzusuna nenni E…e…e…e… |
YUMURCAK Asmaya kurdum salıncak Eline de verdim oyuncak Yine de uyumadı gitti Şu küçücük yumurcak. |
E BEBEĞİM EE EE EE Minik minik kolları, Düşmüş iki yanına, Başı düşmüş yastığa, Uyuyor mışıl mışıl, E bebeğim ee ee ee E bebeğim ee ee ee |
BOL SOĞANLI BÖRÜLCE Ninni de ninni ninnice Bol soğanlı börülce Yesin benim oğlum doyunca Mini mini yavrum ninni Dandini dandini dan ister Bey babasından don ister Basmadan beğenmez oğlum Kadifeden don ister. | FIŞ FIŞ KAYIKÇI Fış fış kayıkçı, Kayıkçının küreği, Hop hop eder yüreği, Akşama fincan böreği. Yavrum yesin büyüsün Tıpış tıpış yürüsün. E e e e pış pış pış Fış fış kayıkçı, Kayıkçıya gidelim. Kayığına binelim Denizlerde gezelim. Akşam eve gidelim Balıkları yiyelim. E e e e pış pış pış | UYUSUN DA BÜYÜSÜN Uyusun da büyüsün ninni Tıpış tıpış yürüsün ninni Dandini dandini danalı bebek ELLERİ KOLLARI KINALI BEBEK Eee Eee Eeee Eee Uyu yavrum ninni |
https://www.elbistankaynarca.com/makale/9033454/tugba-arikan/bebeginize-ninni-soylemenin-onemi