Yönetici

Cenab-ı Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder.” [Nisa 58]. Ayeti ile kimlere görev verilmesi gerektiğini açık bir şekilde belirtmiştir. Buradan hareketle öncelikle seçilen idareci Allahın rızasına mazhar olmak milletin selameti için çalışmak zorundadır. Yaptığı işlerde ehil ve adil olmadır. Ömer’in adalet gibi keskin sorumluk sahibi olmalıdır. Kenar-ı Dicle’de kurt aşırsa koyunu adili ilahi Ömer’den sorar onu. Mesuliyete bakar mısınız yaptığı yanlışlardan bir gün hesaba çekileceğini bilmelidir yönetici. Partizanlık, akraba kayırmacılığı yapmayacak. Güçlünün yanında değil ezilenin yanında kişisel menfaatler değil halkın şehrin genelinin menfaatlerinin yanında duracak. Sorunlar karşısında çaresiz olmayacak sorunlara çareler üretecek yılmayacak azimli ve kararlı bir duruş sergileyecek yönetici. Alınacak kararlar yapılacak işlerde mutlaka istişare yapacak uygulamaya geçmeden konu üzerinde uzman olan kişilerden görüş almalıdır yönetici. Kaynakları doğru kullanmalı boşa akan muslukları kapatmalı yeni gelir kaynakları oluşturmalı. Şehrin yüz yıllık geleceğini düşünerek planlar programlar yapmalı. Yönetimin en önemli unsuru bilgidir bilgi olmadan yapılan işlerin isabetli olma ihtimali çok düşüktür bu bağlamda yönetici ola bilmek için yaptığı işe vakıf olma bilgi birikim ve deneyim şarttır. Yöneticiliği geçim kapısı görmemeli toplumlarda huzursuzluğa sebep olan en önemli unsurlardan biride maddi menfaat sağlamak özellikle yönetici konumundaki kişi herkesin dikkatlerini üzerine çeker bu makamda yapılacak bir yanlış toplum içerisinde ciddi bir yankı bulur. Haksız kazanç elde eden yöneticiler büyük bir itibar çöküşü yaşar doğru başlayıp doğru bitirmek varken neden itibarını zedeler ki; insan anlamak mümkün değil. Hadis kaynak kitaplarından Buhari’de geçen bir hadis-i şerifte de: “İnsanları idare etmeyi üzerine alan bir kimse, kendini ve ailesini düşündüğü gibi yönettiği kimseleri düşünmedikçe kıyamet gününde cennetin kokusunu bile alamaz.” buyrulmaktadır. (Buharî, Ahkâm 8)

Adalet elbette ki sadece yöneticiler için değildir, herkes için geçerlidir ama adalet elbisesinin en güzel yakıştığı kişiler yöneticilerdir. Eski tabirle “idareciliğin”, yeni tabirle “yöneticiliğin” koltuk, gösteriş ve cazibesine kapılanların “yönetimde adaletin” ne anlama geldiğini ayet ve hadislerdeki örnekleriyle irdelemeleri ve incelemeleri gerekir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Eyyup Ceran - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistan Kaynarca Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistan Kaynarca hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistan Kaynarca editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistan Kaynarca değil haberi geçen ajanstır.