Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da da mücbir sebep hali ilan edilen il ve ilçelerden yapılacak başvurulara ve ödeme sürelerine ilişkin özel bir düzenlemeye gidilerek, bu mükelleflerin başvuru süreleri ertelenmişti.
Kanun kapsamında yapılacak başvuruların süresi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar uzatılmış, kanun kapsamında ödenmesi gereken tutarların ilk taksidinin, başvuru süresinin sona erdiği ayı takip eden ayın sonuna kadar, diğer taksitlerin ise bu taksidi takip eden aylık dönemler halinde ödenebilmesine imkan tanınmıştı.
Kahramanmaraş’la birlikte Adıyaman, Hatay ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep hali 30 Kasım 2023'e kadar uzatılmıştı. Bu doğrultuda da Elbistan’daki mükelleflerin ve vatandaşların yapılandırma başvurularını 29 Şubat 2024'e kadar yapması gerekiyor. Söz konusu mükellefler, peşin ödeme dahil birinci taksitlerini ise 31 Mart 2024'e kadar yapabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde işverenlerimiz ve çalışanlarımız 29.02.2024 tarihine kadar 7440 sayılı kanun kapsamındaki yapılandırma müracaatlarını yapabilirler. Depremden etkilenen illerimizin ekonomisi ile çalışma hayatını rahatlatmak ve güçlendirmek için vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Elbistan’daki depremzede mükelleflerin büyük çoğunluğu ise, kanun yayımlandığı tarihte Elbistan Vergi Dairesi’nin işlemleri Kayseri Erciyes Vergi Dairesi’nin uhdesine geçtiği için sadece e-Devlet üzerinden alınmıştı. Elbistan Vergi Dairesi’nin, Pınarbaşı Mahallesi’ndeki Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi karşısı Karahan Sokak üzerindeki binada faaliyetlerine başlamasıyla birlikte bu sorun da ortadan kalkmış oldu. Borç yapılandırma hakkından faydalanmak isteyen mükellefler ve esnaflar, Elbistan Vergi Dairesi’nin ilgili birimlerine başvuru yapabilecek. Başvuruların e-Devlet’ten alınması işlemi de bu tarihe kadar sürecek.
Borç yapılandırma düzenlemesinin detayları neler?
Söz konusu kanun ile vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borç ödeniyor. Düzenleme kapsamında, motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları, öğrenim ve katkı kredisi borçları da yer alıyor. Dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları gibi) sulh yoluyla sonlandırılması imkanı da tanınıyor. Yapılandırılan tutarların peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenmesi imkanı tanınıyor. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılıyor. Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde, ceza asıllarından yüzde 25 indirim gerçekleştiriliyor.