Elbistan’da Cumhuriyet’in 100.yılı coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.kuruluş yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm Türkiye’de olduğu gibi Elbistan’da da coşkulu bir  törenle kutlandı.

+27
Haber albümü için resme tıklayın

Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, 28 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Etkinlikler, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yıl dönümünde sabah Kaymakam Yunus Ataman’ın tebrikleri kabulüyle sürdü. ‘Türkiye Yüzyılı’ dolayısıyla düzenlenen törene, Kaymakam Yunus Ataman, Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Sarı, Elbistan Meslek Yüksekokulu Müdürü Muharrem Eren, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Emre Dal, İlçe Emniyet Müdürü Arif Gürbüz, AK Parti İlçe Başkanı Servet Okur, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Av. Onur Gürbüz, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Üzeyir Bostan, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk olarak Elbistan Kaymakamı Yunus Ataman ve Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz’le birlikte öğrencilerin ve vatandaşların Cumhuriyet Bayramını tebrik etti.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılıyla ilgili konuşmayı Elbistan Kaymakamı Yunus Ataman yaptı.

Kaymakam Ataman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100.yıl dönümünü büyük bir gururla kutladıklarını söyledi.

‘Asırlık bir cumhuriyet olmanın coşkusunu, gururunu, mutluluğunu milletçe yaşıyoruz’ diyen Kaymakam Ataman, “Asırlık yolculuğun başlaması ve bugünlere ulaşması da kolay olmamıştır. Evvela 7 düvele karşı verilen bir varoluş mücadelesiyle bütün dünya; varlığı sona erdiği düşünülen bu kahraman milletin genci, yaşlısı, erkeği, kadını hasılı bütün gücüyle giriştiği bir mücadeleye ve mücadele neticesinde ulaştığı büyük zafere şahitlik etmiştir. Bu kutlu zafer, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün eseri olarak tanımladığı Cumhuriyet’in 100 yıl önce bugün ilan edilmesiyle de taçlandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’in, necip milletimizin bağımsızlık ve istikbali uğruna verdiği varoluş mücadelesinin destansı bir zaferle neticelenmesiyle elde edilen şanlı bir kazanım olduğuna vurgu yapan Kaymakam Ataman, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti, hürriyetini kaybetme tehlikesiyle yüz yüze gelmiş, vatanı işgal edilmiş aziz milletimizin ulusal bağımsızlığını kazanmak ve vatanımızı işgalden kurtarmak için verdiği şanlı mücadele ve kazanılan büyük zaferin adıdır. Cumhuriyet, necip milletimizin bağımsızlık ve istikbali uğruna verdiği varoluş mücadelesinin destansı bir zaferle neticelenmesiyle elde edilen şanlı bir kazanımdır. Böylelikle egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu tescillenmiş ve ezelden beri hür yaşayan milletimiz ebediyen de hür yaşayacağını büyük kahramanlık destanıyla başta işgalci güçlere ve bütün dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Cumhuriyet, çağdaş yaşamı, ilerici ve katılımcı ruhu, milli dayanışma ve adalet anlayışı içerisinde insan haklarına saygılı demokratik bir sosyal hukuk devletini ifade eder. Cumhuriyet, bireyin haklarının korunduğu, bireyin yönetime katılma ve yöneticilerini seçme hakkının hukuki teminat altına alındığı insani değerleri en yüksek ideal kabul eden yönetim şeklidir. Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ifadesiyle ‘Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim biçimidir.’”

Kaymakam Ataman, konuşmasını, “Bu vesileyle kurtuluş mücadelemizi zafere ulaştıran ve akabinde Cumhuriyeti milletimize armağan eden Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve kahraman silah arkadaşlarını, bu uğurda canlarını feda ederek şahadete ulaşan tüm şehitlerimizi ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyorum. Şehit kanlarıyla sulanmış aziz vatanımızın, kahraman milletimizin Cumhuriyet idaresi altında milli tam bağımsızlık, birlik ve beraberlik içerisinde ilelebet payidar kalacağına duyduğumuz sarsılmaz inançla aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı bir kez daha tebrik ediyorum” cümleleri ile konuşmasını tamamladı.

Kaymakam Ataman’ın konuşmasının ardından öğrenciler şiirler okudu. Tören, öğrencilerin hazırladığı gösterilerle devam etti. Şehit Kemal Özdoğan İlkokulu öğrencilerinin ‘Türk Dünyası’ adlı koreografi ise büyük alkış aldı. Öğrenciler, koreografi sonrasında Kaymakam Ataman’a Türk bayrağı hediye etti.

Elbistan Yamaç Paraşütü Kulübü ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Turgut Akbaş da paramotorla tören alanı ve kent üzerinde Türk bayrağı ile uçuş gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, okulların tören geçişi ile sona erdi.

 

29 Eki 2023 - 14:28 - Güncel