Alanında uzman kişilerinde bulunduğu bilirkişi heyeti, dava konusu yapıların mevcut durumunu ve hasar oranını yerinde inceleyerek hazırladığı raporu mahkeme heyetine sunacak.
6 Şubat’ta yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Elbistan’da, 2 binden fazla bina ağır hasar aldı. ‘Ağır hasarlı’ olarak belirlenen binalarının yıkımını durdurmak isteyen vatandaşların 3 gün içinde yürütmeyi durdurma talepli idari dava açtı. Yine, kentte binalarına ‘ağır’ ve ‘orta’ hasar verilen çok sayıda hak sahibi, hasar tespit raporuna itiraz etmek ve ağır hasarlı binanın yıkımını durdurmak için Kahramanmaraş İdare Mahkemesi nezdinde yürütmeyi durdurma davası açtı.
Elbistan’da, hasar tespit raporuna itirazlarla ilgili başlatılan yargı süreci de hız kazandı. Kahramanmaraş İdare Mahkemesi’nin, ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde oluşturduğu teknik bilirkişi heyeti, çalışmalarına başladı.
Teknik heyet, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen hasar durumuyla ilgili yerinde inceleme yapıyor. Teknik heyet, riskli yapı tespit raporunu yalnızca yapılmış olan itiraz ile bağlı olmaksızın, teknik yönden büyün unsurları ile inceler yönetmeliğin Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslara uygun olarak hazırlanmış olup olmadığını denetliyor. Raporda teknik yönden bir eksikliğin tespit edilmesi halinde, eksik hususların giderilmesi için riskli yapı tespit raporunu lisanslı kurum veya kuruluşa göndererek yapının riskli olup olmadığına dair nihai kararını verecek.
Mahkemenin vereceği karar sonrasında hasar derecesi değişirse; malikler de güçlendirme ya da diğer yasal prosedürleri tamamlayarak evlerinde oturabilecek.