4 ayrı fay segmenti paramparça oldu, Ekinözü 9 metre yer değiştirdi

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) raporuna göre; 6 Şubat’taki depremle birlikte en büyük yer değiştirme 8 metre 80 cm ile Ekinözü’nde yaşanırken; 7,6’lık depremin 4 ayrı fay segmentinde yol açtığı kırılmanın uzunluklarını da ortaya çıkardı.

Büyütmek için resme tıklayın

MTA Genel Müdürlüğü, 6 Şubat’taki Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlere ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Depremlerde gelişen yüzey kırıklarının haritalanması ve gözlemler yapılmasına ilişkin olarak kurumun Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan arazi çalışmaları 72 gün sürdü. Arazi incelemesinde 3 bin m³ hendek çalışması, 6 bin km² prospeksiyon, 600 km paleosismolojik yüzey etüdü ve 260 km² hassas İHA uçuşu gerçekleştirildi.

Çarpıcı tespitlerin yer aldığı raporun en dikkat çekici noktası, 6 Şubat’taki Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremin, sadece Çardak Fayı’nı değil 4 farklı fay sistemini kırdığı oldu. Asrın felaketinin, yeni belirlenen Sisne Fayı’nı da kırdığı tespit edildi.

Raporda; Göksun ile Malatya’nın Doğanşehir ilçesi arasında kalan bölgede; Çardak Fayı, Nurhak Fay Kompleksi, Doğanşehir Fay Zonu ile yeni belirlenen Sisne fayının kırıldığı belirlendi.

Bu alandaki toplam 167 km uzunluğundaki dört fay segmentindeki sol yanal yer değiştirme miktarı 25 cm ile 880 cm arasında ölçüldü. En büyük yer değiştirme ise Ekinözü’nde yaşandı. Aşağı İçmeler bölgesindeki yol, 8 metre 80 cm yani yaklaşık 9 metre sol yanal yönde ötelenerek; asrın felaketindeki en büyük yer değiştirme olarak kayıtlara geçti.

 7,6 büyüklüğündeki depremin yüzey kırığı uzunlukları ve kırılma mekanizması da net bir şekilde raporda ortaya kondu. Çardak Fayı 82 km, Nurhak Fay Kompleksi 21 km, Doğanşehir Fay Zonu 44 km ve Sisne Fayı da 20 kilometre uzunluğunda kırık oluşturdu.

Bu dört fay segmentinin toplam kırılma uzunluğu ise 167 kilometre olarak ölçüldü.

 

21 Eki 2023 - 16:18 Kahramanmaraş/ Ekinözü- Güncel