İlçeye bağlı Ovacık Mahallesi’nin Erikli mezrasında meyve yetiştiriciliği yapan Cafer Yalçın, 5 yıl önce temin ettiği alıç fidelerini, bahçesindeki yabani ağaçlara aşıladı. Yalçın, dağ taş dolaşarak aşılama yöntemiyle ağaç sayısını artırdı. Yalçın, 5 yıllık emeğin ve çabanın ardından yaklaşık 100 ağaçlık alıç bahçesine ulaştı. Şifa deposu olarak bilinen bu meyveyi, gübre ya da ilaç kullanmadan tamamen organik olarak yetiştirmeyi başaran Yalçın, aşılı alıcın yabani çeşitlere göre daha büyük ve aromasının da farklı olduğunu söyledi.
Aşılı alıçların hasat mevsiminin yaklaştığını belirten üretici Cafer Yalçın, alıcı dalında görenlerin elma sandığını vurguladı.
Alıcın, yüzyıllardır doğada kendiliğinden yetişen bir meyve olduğunu hatırlatan Yalçın, “Bu meyve, doğanın insanlara bir armağanı. Yüzyıllardır tabiatta kendiliğinden yetişiyor. Ben de 5 yıl önce temin ettiğim aşı ile yabani alıç ağaçlarını aşılarak bu işe başladım. İlk etapta meyve bahçemin çevresindeki yabani ağaçları aşıladım. Zamanla yaklaşık 100 ağaçlık bir bahçe oluşturdum. 45 yılımı toprağa ve meyve yetiştiriciliğine verdim. Ceviz, kiraz, kayısı başta olmak üzere birçok meyveyi, gübresiz ve ilaçsız yetiştiririm. Bu alıçlarım da 2 yıl önce meyve vermeye başladı. Tanesi 15 gram geliyor. Bu alıcın aroması ve lezzeti çok farklı. Alıcısı da bunu bildiği için istiyor. Şifa niyetine alıyor zaten” dedi.
Alıcın, insan yaşamı için öneminin yeni yeni kavrandığını dile getiren Yalçın, “Alıç, C vitamini deposudur. Atalarımız asırlar boyunca bu meyveye çok ehemmiyet verse de son dönemlerde biraz göz ardı edilmiş. Doğal ve organik ürünlere olan rağbet artınca alıcın değeri de tekrardan bilinmeye başladı. Meyve olarak tüketilmesinin yanında sirkesi ya da marmeladı da büyük rağbet görüyor.
Hasada kısa süre içerisinde başlayacağız. Yaklaşık 400 kilogram bir rekolte bekliyorum. Elbistan’da bu alıcı bekleyenler var. Talep gelmesi halinde de ilçe dışına gönderebiliyorum. Fiyatıyla ilgili de henüz bir rakam belirlemedik” şeklinde konuştu.
Şifa deposu olarak biliniyor
Alıç içerdiği C vitamini sayesinde, vücutta birikmiş olan tehlikeli toksin maddeleri yok etmekte çok yardımcı olur. Alıç aynı zamanda antioksidanlar açısından da çok güçlü bir kaynaktır. Bu sebeple de beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırır ve bağışıklığın güçlenmesine yardım eder. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen alıç meyvesinin astım, bronşit, kalp-damar, şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Özellikle alıç sirkesi, bağışıklık sistemini destekleyici özelliğiyle son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca alıç kan damarlarındaki pıhtıların önlenmesine de yardımcı olur.