Tütün, Nurhaklı üreticilerin de önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Nurhak’ta yaşayan çiftçiler, Malatya-Doğanşehir civarında kiraladıkları tarım arazilerinde bin bir emekle yetiştirdikleri tütünün hasadına başladı.
Nisan ve Mayıs aylarında fidan olarak tarlalara dikilen tütünler, sonbaharın gelmesiyle olgunluğa erişti. Bakımı ve işçiliği zor olan tütün, kış gelmeden tarlalardan hızlı bir şekilde toplanması gerekiyor. Zamanla yarışan üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla işçilerle birlikte tarlaya geliyor. Tütün yapraklarını tek tek özenle kıran tütün işçileri, kırdıkları tütün yapraklarını cağ denilen uzun demir çubuklar yardımıyla iplere takıyor. İplerde kurumaya alınan tütünler, günlerce askıda bekletiliyor. Kurumuş olan tütünler ihtiyaca göre ya doğranıyor ya da yaprak şeklinde satılıyor.
Ev ekonomisine ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan tütün üretimi tarım işçilerine de ek gelir sağlıyor. Gündüz saatlerinde devam eden hasat, akşam saatlerinde de hummalı olarak devam ediyor. Aile bireylerinin toplanıp sohbetler eşliğinde yapılan iş gece saatlerine kadar devam ediyor. Birlik ve beraberlik içinde yapılan işin bereketli olduğunu vurgulayan tütün üreticisi Ahmet Akdere, tütün hasadının ekim ortasında biteceğini belirtti.
Zorlu tütün hasadı hakkında bilgi veren Ahmet Akdere, “Nurhak’ta yaşayan çiftçiler olarak Doğanşehir çevresinden tarlalar kiralıyoruz. Kiraladığımız tarlalarda buğday, mısır gibi çeşitli ürünlerin yanı sıra tütün yetiştiriciliği de yapıyoruz. Maliyetlerin yüksek olması ve tütün fiyatlarının ucuz olması bizi zorluyor. Her şeye rağmen üretime devam etmek zorundayız. Evlatlarımız, gençlerimiz okuyor. Onlar için de çalışmak zorundayız” dedi.