6 Şubat’ta yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Elbistan’da, 2 binden fazla bina ağır hasar aldı. ‘Ağır hasarlı’ olarak belirlenen binalarının yıkımını durdurmak isteyen vatandaşların 3 gün içinde yürütmeyi durdurma talepli idari dava açtı. Yine, kentte binalarına ‘ağır’ ve ‘orta’ hasar verilen çok sayıda hak sahibi, hasar tespit raporuna itiraz etmek ve ağır hasarlı binanın yıkımını durdurmak için Kahramanmaraş İdare Mahkemesi nezdinde yürütmeyi durdurma davası açtı.
Elbistan’da 200’e yakın binayla ilgili yürütmeyi durdurma talebi gelirken bu itirazlar 6306 sayılı Kanun ve uygulama yönetmeliği uyarınca teşkil edilecek olan teknik heyetler tarafından incelenip ve karara bağlanacak. Kahramanmaraş İdare Mahkemesi, bilirkişi heyetleri ile incelemesine il merkezinden başlayacak. Elbistan’daki incelemelerin ise önümüzdeki haftadan itibaren başlaması planlanıyor.
Riskli yapı tespitine ilişkin itirazlar, 6306 sayılı Kanunun uygulama yönetmeliğinin 9. maddesi hükmüne uygun olarak teşkil edilecek olan teknik heyet tarafından incelenecek. Teknik heyet, riskli yapı tespit raporunu yalnızca yapılmış olan itiraz ile bağlı olmaksızın, teknik yönden büyün unsurları ile inceler yönetmeliğin Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslara uygun olarak hazırlanmış olup olmadığını denetleyecek. Raporda teknik yönden bir eksikliğin tespit edilmesi halinde, eksik hususların giderilmesi için riskli yapı tespit raporunu lisanslı kurum veya kuruluşa göndererek yapının riskli olup olmadığına dair nihai kararını verecek.
Depremzedeleri yakından ilgilendiren bir diğer konu da yıkım kararlarına karşı açılan davalar. Bu davalarda da yargı sürecini hızlandıracak adımlar atılıyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bunun için yasal düzenleme yapacaklarını açıkladı.
Tunç, binaların hasar durumlarına yönelik çeşitli itirazlarda bulunulduğunu, yıkım kararlarının hızlı şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.
Yıkım kararlarına karşı açılan davaların bulunduğunu anımsatan Tunç, bu konuda yargılamadaki sürelerin kısaltılabileceğini kaydetti.
Bir alternatif model sunulacağını dile getiren Tunç, "Farklı bir usul önereceğiz Meclis'imize. Taslak olarak çalışmamız var. Bu çalışmayı paylaşacağız. Şu anda 11 ilde 30 bine yakın idari dava var” ifadelerini kullandı.