Artan fiyatlardan kırtasiye malzemeleri de üzerine düşen payı alırken; veliler ise cep yakan rakamlar karşısında kara kara düşünüyor.
2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül’de başlayacak. Elbistan’da 30 binin üzerindeki öğrenci, depremin gölgesinde okulları ile buluşmanın heyecanını yaşarken bir yandan da okul ihtiyaçları için alışveriş hazırlığında. Kalemden boyaya ve deftere kadar birçok ürünün fiyatının artması, bütçeleri zorlayacak. Elbistan’da bir öğrencinin kaliteli ürünlerle dolduracağı okul çantasının maliyeti ise 1500 liraya yaklaşacak. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde 50-60 arttı. Küçük boy defterler 15-20 lira, büyük boy defter 25-50 lira, suluklar 30-150 lira, beslenme çantaları 40-200 lira arasında marka ve kalitesine göre değişiyor. Çantanın kaç liraya dolacağını ise velilerin tercihi belirliyor.
Kardelen Kırtasiye işletmecisi Emrah Arslan, okulların açılmasına kısa bir süre kala hareketliliğin arttığını söyledi.
Kırtasiye ürünlerinde ciddi bir fiyat artışı yaşandığını belirten Arslan, “Velilerimizin tercihlerine göre bakanlık onaylı birçok firmanın ürünleri ile yeni eğitim-öğretim dönemine hazırız. Bu yıl fiyatlarda önemli bir artış var. Birçok firma, ekonomideki gelişmeler doğrultusunda ürünlerinin fiyatlarını arttırdı. Şuan bir okul çantasını doldurmak 1500 lirayı buluyor. Çanta tercihi, bu rakamın 2 bin liranın üzerine çıkmasına neden oluyor. Farklı kalitelerde ürünler tercih edilmesi, velilerin bütçesinin de artmasına neden oluyor” dedi.
Kırtasiye alışverişinde velilerden çocuklarının sağlığını göz önünde bulundurmalarını isteyen Arslan, “Raflarda yerini alan ucuz, hangi maddelerden yapıldığı ve içeriği belli olmayan ve kimyasal madde katkılı, kalem, silgi, su matarası beslenme çantası gibi kırtasiye malzemeleri öğrencilerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor.
Öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmeli. Ürün ambalajları ve üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı ve kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmeli. Kırtasiye ürünlerinde, imalatçı/ithalatçı açık isminin ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmeli. Markası ve modeli belli olmayan, üzerinde Türkçe uyarılar bulunmayan ürünler satın alınmamalı. Boya malzemelerinde, oyuncak görünümlü silgilerde, kalemtıraşlarda, oyun hamurlarında ve parmak boyalarında CE işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir” uyarısını yaptı.