Deprem çadırları toplanıyor

Elbistan’da, 6 Şubat’taki depremin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD) dağıtılan çadırlar toplanmaya başlandı.

Haber albümü için resme tıklayın

Asrın felaketiyle yüzleşen Elbistan’da, depremin bilançosu da büyük oldu. 300’den fazla bina depremin ilk anında çöktü. Elbistan’ı adeta yerle bir eden depremde 1000’in üzerinde kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda vatandaş da depremden yaralı olarak kurtuldu. Eksi 20 dereceyi aşan soğukta can derdine düşen insanlar, başlarını sokacak 4 duvar ararken; birçoğu da günlerce araçlarında sabahladı. Barınma sorunu yaşayan ve ardı arkası kesilmeyen depremlerle panikleyen vatandaşların büyük bölümü şehri terk etti. Bazı vatandaşlar, kırsal mahallelerdeki yakınlarının evlerine yerleşirken birçoğu da otobüsler ya da özel araçları ile viraneyi andıran şehirden tahliye edildi.

İlk şokun atlatılmasının ardından Türkiye’nin neredeyse tamamından yardımlar ulaşmaya başladı. Elbistan’da depremzedelerin ilk etapta gıda ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için çaba gösterildi. Depremzedelerin iliklerini donduran soğuktan korunmaları için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD) çadır gönderildi. Millet bahçesi ve Pınarbaşı mesire alanı çadırkente dönüştürüldü. İki bölgede toplam 1400’e yakın çadıra depremzedeler yerleştirildi. Bireysel çadır dağıtımları ise AFAD koordinasyon merkezince yapıldı.

Zaman zaman sayının yetersizliğine ilişkin depremzedelerin şikayetleri olsa da; ilçe genelinde 9 binin üzerinde deprem çadırı dağıtıldı. Bunların 5 binden fazlası kırsal mahallelere, 2 bin 500’ü de ilçe merkezindeki depremzedelere verildi. Ancak, bu çadırların büyük çoğunluğu kullanılmadığı da dikkatlerden kaçmadı.

Çadır dağıtımı sürerken bir yandan da konteyner kentler için çalışmalar başladı. Vakıf ve sivil toplum kuruluşları, belediyeler, AFAD ve devlet kurumlarının desteği ile Cumhuriyet Mahallesi’nde, Yunus Emre Mahallesi’nde, Yeşilyurt Mahallesi’nde konteyner kentler oluşturuldu. Çadırlarda kalan depremzedeler de konteyner kentlere yerleştirildi.

Elbistan’da, hâlâ kiralık ev sorunu yaşanmaya devam etse de az hasarlı yapıların tadilatlarının yapılması, depremzedelerin bir bölümünün kendi evlerine taşınmalarının yolunu açtı.

Bu gelişmeler doğrultusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin akut döneminde dağıtılan çadırları toplamaya başladı. Sahadan toplanan çadırlar, profesyonel ekiplerce ayrıştırılıyor. Sağlam çadırları tadilattan geçirdikten sonra yıkanıp kurutuluyor. Bu çadırlar, daha sonra muhtemel bir afette kullanmak üzere depoya götürülüyor.

Öte yandan Elbistan’da bazı depremzedelerin; ihtiyaç duymamalarına rağmen çadırları teslim etmemek istediği öğrenildi.

Artçı sarsıntıların sürdüğü kentte vatandaşların 'lazım olur' diye sakladıkları çadırların periyodik bakımları yapılmadığı için 3 ay sonra kullanım ömürlerinin tükenebileceği belirtiliyor.

Bu doğrultuda vatandaşlardan duyarlılık beklediği ve çadırların muhtemel afetlerde kullanılması için AFAD’a teslim edilmesi önem arz ediyor.

 

05 Ağu 2023 - 16:15 Kahramanmaraş/ Elbistan- Güncel