Prof. Dr. Bülent Kaypak: “Maraş depremleri yerkürenin yapısını değiştirdi”

Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Bülent Kaypak'la, 6 Şubat depremlerinin yerkürenin yapısını değiştirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaypak, 6 Şubat’tan bugüne kadar yaşanan 45 bin sarsıntının Türkiye’nin diğer bölgelerindeki deprem aktivitelerini de arttırdığına dikkat çekti.

Kaypak, “Maraş depremlerinden önceki Türkiye deprem dağılımına, bir de 6 Şubat'tan sonrakilere deprem bölgesini hariç tutarak baktığımızda, Türkiye'nin farklı bölgelerinde aktivitelerin arttığını görüyoruz” dedi.

‘Yerkürenin yapısında değişimler oldu" diyen Prof. Dr. Bülent Kaypak, “Maraş'ta 6 Şubat'tan günümüze kadar kırk beş bin adet irili ufaklı deprem oldu. Bu kırk beş bin deprem demek her deprem bir kırığa karşılık gelir. Maraş depremlerinden önceki Türkiye deprem dağılımına, bir de 6 Şubat'tan sonrakilere deprem bölgesini hariç tutarak baktığımızda, Türkiye'nin farklı bölgelerinde aktivitelerin arttığını görüyoruz. Şu demek oluyor, biraz yerkürenin yapısında değişimler oldu. Çünkü büyük depremler, dokuz gibi dokuz üzerindeki depremler dünyanın eksenini bile oynatabiliyor. Dolayısıyla bu devasa enerji başka noktalarda birikimler yaparak, stres dağılım enerji transferleri yaparak o bölgelerde kırılmalara yol açabilir ileri ki safhalarda.

 Yer kabuğunda bir enerji birikimi olduğu zaman en kolay zayıf noktalarından kırılırlar. Buralar aslında aday bölgelerdir. Yani bir sonraki depremin oluşabileceği potansiyel alanlardır. Beklemediğiniz bir yerde de kırılma oluşabilir yani beklemediğiniz yerde de yeni bir fay hattı oluşabilir. Dolayısıyla olmayan bir yerde de bir kırık yapısı oluşabilir. Mesela şimdi dönecek olursak Maraş'ta 6 Şubat'tan günümüze kadar kırk beş bin adet irili ufaklı deprem oldu. Bu kırk beş bin deprem demek her deprem bir kırığa karşılık gelir. Metre boyutunda da, kilometreler boyutunda da, santimetre boyutunda da var. Hep kırılmalar meydana geldi. Yani şunu demek istiyorum: İlla ki ana fay sistemleri boyunca kırılmalar meydana gelmez. Zaman zaman da olmayan yerlerde de kırılmalar ve kırılmalarla birlikte deprem açığa çıkar” ifadelerini kullandı.

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından devasa bir enerjinin açığa çıktığını dile getiren Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Bülent Kaypak, "Maraş depremlerinden sonra mesela Karadeniz'de Samsun açıklarında depremler olmaya başladı. Oluyordu belki ama çok seyrek nadirdi. Ama o dönem içerisinde Maraş depremlerinden sonra o Karadeniz içerisinde Samsun açıklarında bu depremlerin olması insanı biraz şüphelendiriyor. Çünkü bu depremde devasa bir enerji açığa çıktı ve hala açığa çıkıyor.

Şimdi bunların hepsini topladığımızda aslında bir çıkarma yapabiliriz. Acaba Türkiye'de Maraş Türkiye'nin sismisitesini hareketlendirdi mi? Jeodinamik yapısını değiştirdi mi sorusu gelebilir. Bunu ancak yapılacak çalışmalarla belki ortaya çıkartabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

04 Ağu 2023 - 17:02 Kahramanmaraş- Güncel