Deprem falcıları vatandaşın cebine göz dikti

6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi sonrasında artçı sarsıntıları fırsat bilen ve sosyal medya üzerinden ücretli olarak kurdukları gruplardan ve ağlardan ‘deprem uzmanı’ ünvanıyla şehre özel tahminlerde bulunan ‘deprem falcıları’ vatandaşın cebine göz dikti.

Haber albümü için resme tıklayın

6 Şubat’ta meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki 30 binin üzerindeki artçı sarsıntı, depremzedeleri endişelendiriyor. Bitmeyen artçılar nedeniyle hop oturup hop kalkan vatandaşlar, uzmanlardan gelecek açıklamaları beklerken, deprem fırsatçıları da boş durmuyor. Çeşitli ünvanlarla kendilerini deprem uzmanı, deprem bilimcisi gibi lanse eden şahıslar, WhatsApp, Telegram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında gruplar oluşturarak ücret karşılığında tahminlerini paylaşıyor.  

Deprem korkusu ile yaşayan vatandaşları tuzaklarına düşüren bu kişilere karşı dikkatli olunmasını isteyen Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, ‘deprem uzmanı’ sıfatıyla yapılan açıklamaların bilimsel altyapıya dayanması gerektiğini vurguladı.

Deprem dalgalarının da ağacın dalları gibi yayılmayacağının altını çizen Barış, “Bilimsel veriler olmadan yapılan her uyarı kim tarafından söylenirse söylensin bilimsel değil şahsi beyanattan öteye geçmez” dedi.

Sismoloji, deprem önceden belirleme, deprem erken uyarı, yer fiziği, afet eğitimi ve yönetimi gibi konularda uzun yıllardır üniversite bünyesinde ve Japon uzmanlarla çalışmalar yapan Prof. Dr. Şerif Barış, bir bölgenin deprem tehlikesini belirlemek için bazı çalışmaların bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğine işaret etti.

Prof. Dr. Barış, depremler konusunda özellikle sosyal medya üzerinden büyük bir bilgi kirliliği oluşturulmaya çalışıldığını hatırlattı.

Deprem tehlikesi hakkında yorum yapanların mutlaka bilimsel çalışmalar ışığında hareket etmesi gerektiğini anlatan Barış, “Olasılık hesapları yapılarak risk hesaplanmalı ve deprem üreteceği düşünülen fayın yıllık kayma hızı, geçmiş dönemlerdeki yıkıcı deprem sayıları ve büyüklükleri, yani deprem tekrarlama aralığı, atım miktarı gibi birçok çalışma yapıldıktan sonra deprem tehlikesi hakkında yorum yapılmalıdır. Bunlar olmadan yapılan her uyarı kim tarafından söylenirse söylensin bilimsel değil şahsi beyanattan öteye geçmez” diye konuştu.

Barış, son olarak; “Hasar almayan binalar düzgün zemine etüdü, düzgün proje, düzgün malzeme ve işçilikle yapılmıştır. Denetim de doğru ve eksiksiz yapılmıştır. Deprem dalgası ağacın dalları gibi yayılmaz. Bu nedenle bu küçük depremlere bakarak olacak büyük bir deprem hakkında yorum yapılması çok ama çok zordur. Unutmayın her deprem konusunda paylaşım yapan kişiler deprem uzmanı değildir” ifadelerini kullandı.

01 Ağu 2023 - 16:29 - Güncel