6 Şubat’ta yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Elbistan’da, 2 binden fazla bina ağır hasar aldı. Enkaz ve acil yıkımı kararlaştırılan binalarla ilgili gerekli adımlar atıldı. Öncelikle enkaza dönen 342 binanın molozları çok sayıda iş makineleri ve kamyonlarla şehir dışındaki döküm alanlarına taşındı. Daha sonra acil yıkımına karar verilen binaların yıkımı başladı. Yaklaşık 2 milyon 500 bin metreküp hafriyat şehir merkezinden kaldırıldı.
Ağır hasarlı olup da herhangi bir itirazı bulunmayan binalara yıkım ilanları asılmaya başlandı. Yıkım ilanları, binaların görülebilecek bir yerlerine asılarak ilanen tebliğ ediliyor. Ağır hasarlı binaların yıkımını durdurmak isteyen vatandaşların 3 gün içinde yürütmeyi durdurma talepli idari dava açıp kaymakamlığa bilgi vermesi gerekiyor.
Elbistan’da binalarına ‘ağır’ ve ‘orta’ hasar verilen çok sayıda hak sahibi, hasar tespit raporuna itiraz etmek ve ağır hasarlı binanın yıkımını durdurmak için Kahramanmaraş İdare Mahkemesi nezdinde yürütmeyi durdurma davası açıyor. İl genelinde en son başvurunun 2 bine yaklaştığı öğrenilirken; bu itirazlar 6306 sayılı Kanun ve uygulama yönetmeliği uyarınca teşkil edilecek olan teknik heyetler tarafından incelenir ve karara bağlanacak.
Riskli yapı tespitine ilişkin itirazlar, 6306 sayılı Kanunun uygulama yönetmeliğinin 9. maddesi hükmüne uygun olarak teşkil edilecek olan teknik heyet tarafından incelenecek. Teknik heyet, riskli yapı tespit raporunu yalnızca yapılmış olan itiraz ile bağlı olmaksızın, teknik yönden büyün unsurları ile inceler yönetmeliğin Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslara uygun olarak hazırlanmış olup olmadığını denetleyecek. Raporda teknik yönden bir eksikliğin tespit edilmesi halinde, eksik hususların giderilmesi için riskli yapı tespit raporunu lisanslı kurum veya kuruluşa göndererek yapının riskli olup olmadığına dair nihai kararını verecek.
Gerekli görülmesi halinde teknik heyet tarafından itiraza konu yapıya ilişkin olarak yerinde inceleme yapılabilecek. İtiraz üzerine yapının riskli olup olmadığına ilişkin olarak verilecek olan nihai karar, yapının riskli yapı tespitinin ilk yapıldığı tarihteki durumuna ve özelliklerine göre veriliyor. Heyet tarafından gerçekleştirilen itiraz incelemesi üzerine verilen nihai karar sonucunda risklilik durumunun değişmesi halinde karar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına da gönderiliyor.
İptal davasını inceleyen idare mahkemesi tarafından riskli yapı tespit raporunda usule veya esasa aykırılık tespit edilirse, raporun iptaline karar verilir; ancak riskli yapı tespit raporunun hukuka uygun olduğuna kanaat getirilecek olursa, iptal davası reddedilir.