• BIST 106.649
  • Adıyaman 37 °C
  • Başka Erkoç, Ceyhan Rekreasyon Alanında incelemelerde bulundu
  • Kaymakam Akkoyun, Yaz Spor Okullarındaki öğrencilerle bir araya geldi
  • Ünal: “15 yıldır Türkiye’yi büyük hedeflere taşımak için çalışıyoruz”
  • Başka Erkoç, Ceyhan Rekreasyon Alanında incelemelerde bulundu
  • Kaymakam Akkoyun, Yaz Spor Okullarındaki öğrencilerle bir araya geldi
  • Ünal: “15 yıldır Türkiye’yi büyük hedeflere taşımak için çalışıyoruz”

Eğitim Sen’den basın açıklaması

KAYNARCA- Eğitim Sen Elbistan Temsilciliği, Köy Enstitülerinin 71. Kuruluş Yıldönümünü yaptıkları basın açıklaması ile kutladılar.

Eğitim İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bugün, Türkiye’nin eğitim tarihinin en önemli deneyimlerinden birinin Köy Enstitülerinin 71. Kuruluş Yıldönümü. İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’in Türkiye Eğitim tarihine armağan ettiği bu deneyim, eğitimin toplumu aydınlanma ruhu ile ileri taşıyabileceğinin en başarılı örneklerindendir. Köy Enstitüleri 1940’larda toplumsal sorunlarla, ülkenin ekonomik ve kültürel gelişmesiyle yakından ilgili bireyler ve öğretmenler yetiştirmiştir. Yaşadığı sürece birçok eli kalem tutan ve yurttaşlık bilincine ve mücadele ruhuna sahip aydını bünyesinden çıkartan bu kurumlar eğitimin toplumun ihtiyaçlarına göre ve toplumsal pratiklerin içinde şekillenmesinin en başarılı örneklerindendir. Köy Enstitülerinin, çevreleri ile kendileri arasında yüksek düzeyde bir uyuma ulaşmaları bunun en açık göstergesidir. Eğitim alanında müfredatından istihdam politikalarına uzanan bir dizi başlıkta topluma yabancılaşmanın sınırlarının zorlandığı, öğretmen yetiştirme sisteminin niteliksizleştirildiği, eğitimin topyekûn olarak piyasanın ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlendirildiği, eğitim emekçileri arasında rekabetin hat safhaya vardığı, öğrencilerin öğrendiklerine yabancılaştığı ve yarış atı misali sınavlara adandığı bugünlerde Köy Enstitüleri, öğrenci ve öğretmenin kimi zaman birlikte harç kardığı, kimi zaman birlikte ağaç diktiği, kısacası yaşamı umutla ürettiği, hayatın içinde, eşitlikçi bir eğitim deneyimi olarak ufkumuzu aydınlatmaktadır.  Bu kurumların önce kız ve erkek enstitüleri olarak ayrıştırılmasına daha sonra da sıradan öğretmen okullarına dönüştürülerek niteliklerinden arındırılmasına ve pek çoğunun da doğrudan kapatılmasına neden olan zihniyet ne yazık ki üzerinden 70 yıl geçmesine rağmen ülkemizde varlığını sürdürmektedir. İktidar toplumsal gerçeklik karşısında gittikçe körleşirken, laik, demokratik ve kamusal eğitimi savunanlara ilham alınacak bir miras olan köy enstitülerinin kuruluşunun 71. yılında bu enstitülere hakim olan aydınlanmacı anlayışı sahipleniyor ve eğitim emekçileri mücadelesinin fikriyatına büyük katkılar sunan tüm Köy Enstitülü eğitim emekçilerine şükranlarımızı sunuyoruz”

Bu haber toplam 692 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.