ARŞİV
PİYASALAR
DOLAR
1,8295
EURO
2,3265
IMKB
56.936
ALTIN
627,21
ÇOK OKUNANLAR
YORUMLANANLAR
LİNK BANKASI
GAZETELER

HAVA DURUMU
Kayseri8/23 ºC
Malatya10/20 ºC
Kmaraş12/28 ºC
Sivas11/23 ºC
Adıyaman14/27 ºC
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adnan GÜLLÜ
DEĞİŞİM ve GELİŞİM
30.03.2010 00:00

Dünyada üç çeşit insan vardır,

Değişime imkan yaratanlar,

Değişimi gerçekleştirenler,

Olanlara hayretle bakanlar.

                                                                    “Jonh M. Rıchardson”

 

         Son yıllarda markalaşan bir kelime yaşamımıza yön vermektedir. “Değişim” elbet ki değişim insanoğlunun yeryüzüne geldiği andan itibaren kendini göstermeye başladı. Belki bizler o an bunun farkına varamadık, ama değişim kasırgası bizleri önüne alıp,  tarih tünelleri içinde geleceğe doğru kattı götürdü.

Eğer değişim olmasaydı insanlar hala mağaralarda ve ağaç kovuklarında yaşam sürmeye devam etmekte idi. Şunu çok iyi bilmeliyiz ki değişim toplumdan topluma farklı şekillerde kendini gösterir. Ama neticede içerik nasıl olursa olsun bunu adı değişimdir. Değişim toplumun bütün katmanlarında kendini elle tutulur şekilde ortaya koyar.

Eğer dün yaptığımız şey bize hala çok iyi görünüyorsa, bugün yeterli değiliz demektir. Çünkü düne takılı kalmak ve en kötüsü düne özlemle bakmak, yaşadığımız anı sağlıklı değerlendirememek demektir. Unutmamalıyız ki soluk aldığımız an en önemli andır.

Çünkü ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti, yarın meçhuldür, o halde ömür dediğin bir gündür, o da bu gündür.

Tabi değişim derken; örf ve adetlerimizi olduğu gibi reddetmek anlamına gelmemelidir. Bu kelimeleri açarsak

Örf: Bilmek ve tanımak, Adet ise İzlene izlene alışkanlık haline gelen davranışlar demektir. Gelişmekte olan toplumlar, örf ve adetleri günün şartlarına göre kendini yenilendiği sürece, kısacası değişimi uyguladığı oranda çağdaş toplum olma yolunda mesafe alır.

Peki, şöyle bir soruyla başlayalım, değişim ilk önce nerde başlar?  Cevabı basit, kişide başlar ve topluma zamanla yayılır. Bir düşünür diyor ki “İnsanın kendini değiştirmesi ve geliştirmesi hergün adım adım gerçekleşen yavaş bir süreçtir”

Bir kitap da rastlamıştım, başlık şöyle idi “Westminister Manastırı’ında bir mezar yazıtı “

“Genç ve hür iken, düşlerim sonsuzken, dünyayı değiştirmek isterdim. Yaşlanıp akıllanınca, dünyanın değişmeyeceğini anladım. Bende düşlerimi biraz kısıtlayarak, sadece memleketimi değiştirmeye karar verdim. Ama o da değişeceğe benzemiyordu. İyice yaşlandığımda, artık son bir gayretle, sadece ailemi ve kendime en yakın olanları değiştirmeyi denedim. Ama maalesef bunu da kabul ettiremedim.

Şimdi ölüm döşeğinde yatarken birden fark ettim ki, önce yalnız kendimi değiştirseydim, onlara örnek olarak ailemi de değiştirebilirdim. Onlardan alacağım cesaretle ve ilhamla memleketimi daha ileri götürebilirdim. Kim bilir, belki dünyayı bile değiştirebilirdim” 

Yazımı bir düşünürün sözü ile noktalamak istiyorum.

“Değişmezsek gelişemeyiz, gelişemiyorsak aslında yaşamıyoruz demektir.”  Kısacası değişim, değişmeyen tek şeydir.

Değerli okurlar; Yeni yılın menfaatimize göre değil, vicdanımıza göre yaşayacağımız, bir yıl olması dileğiyle    

Bu yazı toplam 486 defa okunmuştur
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
Ökkeş SAATÇI
Muhsin ÖZALP
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
NÖBETÇİ ECZANELER
YENİ
YENİ Yeşilyurt Mahallesi AEL Camii karşısı
415 10 82
HAYAT
MALATYA CAD.
413 30 29
ÖZPOLAT
Malatya Caddesi
4132069
POSTA LİSTESİ